EKE SiversenyAz Erdélyi Kárpát-Egyesület 2005-ben szervezte meg első gyereksíversenyét.
De hogyan is jut oda egy természetjáró szervezet, hogy ilyen típusú rendezvényeket szervezzen?
A magyarázat egyszerű: Kolozsváron kevés a lehetőség síversenyen részt venni, amatőr kategóriában. Az a pár gyerek, aki versenyszerűen sízik, az bekerül a versenyzési körforgásba, a többieknek sajnos nem adatik meg ez a lehetőség.
A fentiekre gondolva pár – számos síversenyen résztvevő és előzőleg más síversenyek szervezésének lebonyolítását követő – lelkes EKE-tag arra gondolt, hirdessünk meg egy ilyen versenyt, az EKE nevében, lássuk, milyen visszhangja lesz. Az elsőt a Feleken szerveztük, a régi sípályán, a házak mellett, és örömmel láttuk, hogy már az első évben 42 gyerek állt rajthoz.
EKE SiversenyA rendezvény célja hasznos időtöltést biztosítani kicsiknek és nagyoknak egyaránt, megszerettetni a gyerekekkel a téli sportokat, egészségesebb életmódra nevelni őket, ugyanakkor lehetőség a kiválóságok felfedezésére.
A verseny egyre ismertebb és népszerűbb lett, a részvételi létszám évről évre nőtt (2005 – 42 induló, 2006 – 45, 2007 – 48, 2008 – 72, 2009 – 58, 2010 – 65, 2011 – 63, 2012 – 79, 2013 – 86, 2014 – 97, 2015 – 82, 2016 – 84, 2017 – 137). A legkisebb résztvevők általában 2,5-3 évesek, a legnagyobbak 14 évesek. A 2005-ben alig totyogó apróságok lassan betöltik, betöltötték a 15. életévüket, így már nem indulhatnak a versenyen.
Az indítást és az időmérést, valamint az elért idők feljegyzését az első pár évben Kolozsvár híres bírói csapata vállalta el (Farkas Lajos, Gebefügi András, Dániel Sándor, Vura Lajos, Fülöp Ágnes, Fülöp Sándor). A kapukitűzéssel járó feladatokat Gebefügi László után a gyergyószentmiklósi Zöld Imre síedző vállalta el.
A szervezők között sok névvel találkozhatunk: Veres M. Zoltán, Kardos Tibor, Kardos Zsuzsanna, Nagy Zoltán, Nagy Éva, Nagy István, Nagy Márta, Ferenczi Júlia, Szilágyi András, Toroczkay Erika, Lukács József, Néda Tamás, Néda Mária, Zöld Mónika, EKE SiversenyFina Enikő, Szakál András, Szakál Boróka, Baki Tünde, az utóbbi években az Ebihalak Egyesület (Módi-Gedő András, Módi-Gedő Lilla), és még hosszan lehetne sorolni a neveket. Az első években az okleveleket Matejovics Erzsébet írta meg gyöngybetűkkel, a sípályán. Jelen pillanatban a Könczey Elemér vezette Idea Plus Kft. tervezi a plakátot, az okleveleket, a hűtőmágnest és a szervezői mellények feliratait (a mellények kivitelezése Bihari Attila vállalatának, a Basicpromo-nak köszönhető). Petri Magdolna jóvoltából a Media Contur Kft. nyomtatja ki a plakátot és az okleveleket és az Incze Ferenc vezette Wedas Kft. készíti el a hűtőmágneseket. Szélyes Leventének köszönhetően az Adrenalin Park belépőjegyekkel támogatja a síversenyt, minden évben.
A versenyt 2006–2015 között a régi kisbányai sípályán szerveztük, a biztosabb hóviszonyok miatt pedig 2016 óta a kisbányai EKE SiversenyBuszkáton. 2013-ban nem volt hó a környéken, így a verseny Borszéken került megrendezésre. A díjazottak oklevelet, könyvet, játékokat, nyereménytárgyakat kapnak, a nyertesek kupát is, de minden gyereknek jár részvételi oklevél és csoki, valamint emléktárgy. A versenyt előzetesen az országos és a kolozsvári EKE Facebook-oldalán, valamint levelezési listáin, a Szabadságban, a Paprika rádióban hirdetjük meg. A verseny eredményeit a síverseny honlapján (siverseny.ekekolozsvar.ro), illetve az Erdélyi Gyopár 2. számában és a Szabadságban közöljük.
2018-tól társszervezője a versenynek az EKE – Kolozsvár 1891, pontosabban a kolozsvári teljesítménytúrák lelkes szervezői csapata – többek között Branea Róbert, Lixandru Robert, Venczel Enikő –, illetve fontos szerepet vállalt a BNW Systems Kft.: az ő segítségükkel idén elkészült a síverseny külön honlapja.Díjkiosztó, 2017
Szervezési újításként, az eddigi e-mail-es bejelentkezés helyett idén már online lehet benevezni, a verseny honlapjáról. A jobb szervezés és lebonyolítás érdekében az idén csak előzetesen lehet benevezni, legkésőbb a verseny előtt három nappal – a helyszínen sem fogadunk nevezéseket.

Az EKE-gyereksíverseny egyben ünnep is – kicsik és nagyok ünnepe, a közös együttlété, a találkozásé, a szurkolásé. Bízunk benne, hogy ez idén sem fog változni, és nem csak a nyertesek, hanem a többi versenyző is jó emlékekkel távozik majd e rendezvényről.

Veres Ágnes

EKE-siverseny-plakat-2018-06.jpg