Rólunk

Gyereksíversenyek – EKE-módra

EKE Siverseny2024-ben huszadik alkalommal kerül sor az EKE-gyereksíversenyre, ennek kapcsán szerettünk volna pár gondolat erejéig visszaemlékezni az elmúlt évekre, legfőképpen a kezdetekre.

Pár lelkes barát segítségével 2005-ben született meg az első verseny, a Feleken, a régi sípályán, a házak mellett – akkor, amikor híre sem volt még az új feleki felvonónak, amikor a régi kolozsvári sízők még magukénak tudhattak pár nem hivatalos, de mégis számon tartott, síléccel levert pályát, a Felek mellett például a Hajtás-völgyben.

EKE SiversenyLelkesedésünk nem lankadt, hisz már első évben 42 gyerek állt rajthoz. Célunk nem volt egetrengető: hasznos időtöltést szerettünk volna biztosítani kicsiknek és nagyoknak egyaránt, megszerettetni a gyerekekkel a téli sportokat, egészségesebb életmódra nevelni őket.

A verseny évről évre egyre ismertebb és népszerűbb lett, a részvételi létszám évről évre nőtt (2005 – 42 induló, 2006 – 45, 2007 – 48, 2008 – 72, 2009 – 58, 2010 – 65, 2011 – 63, 2012 – 79, 2013 – 86, 2014 – 97, 2015 – 82, 2016 – 84, 2017 – 137, 2018 – 124, 2019 – 113, 2020 – 105, 2021 – 77).

A legkisebb résztvevők általában 2,5-3 évesek, a legnagyobbak 14 évesek. A 2005-ben alig totyogó apróságok lassan betöltik, betöltötték a 15. életévüket, így már nem indulhatnak a versenyen.

Az indítást és az időmérést, valamint az elért idők feljegyzését az első pár évben Kolozsvár híres bírói csapata vállalta el (Farkas Lajos, Gebefügi András, Dániel Sándor, Vura Lajos, Fülöp Ágnes, Fülöp Sándor). A kapukitűzéssel járó feladatok Gebefügi László után a gyergyószentmiklósi Zöld Imre síedzőre hárultak.

EKE SiversenyA szervezők között sok névvel találkozhatunk: Veres M. Zoltán, Kardos Tibor, Kardos Zsuzsanna, Nagy Zoltán, Nagy Éva, Nagy István, Nagy Márta, Ferenczi Júlia, Szilágyi András, Toroczkay Erika, Lukács József, Néda Tamás, Néda Mária, Zöld Mónika, Fina Enikő, Szakál András, Szakál Boróka, Baki Tünde, az utóbbi években az Ebihalak Egyesület (Módi-Gedő András, Módi-Gedő Lilla), és még hosszan lehetne sorolni a neveket. Az első években az okleveleket Matejovics Erzsébet írta meg gyöngybetűkkel, a sípályán. Jelen pillanatban a Könczey Elemér vezette Idea Plus Kft. tervezi a plakátot, az okleveleket, a hűtőmágnest és a szervezői mellények feliratait (a mellények és a síkapu-zászlók kivitelezése Bihari Attila vállalatának, a Basicpromo-nak köszönhető). Petri Magdolna jóvoltából a Media Contur Kft. nyomtatja ki a plakátot és az okleveleket és az Incze Ferenc vezette Wedas Kft. készíti el a hűtőmágneseket. Szélyes Leventének köszönhetően az Adrenalin Park belépőjegyekkel támogatja a síversenyt, a KiddyPark pedig szintén ingyenes belépőjegyeket biztosít a kisebbek számára.

A versenyt 2006–2015 között a régi kisbányai sípályán szerveztük, a biztosabb hóviszonyok miatt pedig 2016 óta a kisbányai Buszkáton. 2013-ban nem volt hó a környéken, így a verseny Borszéken került megrendezésre.

EKE SiversenyA díjazottak érmet, oklevelet, kiadványokat, játékokat, nyereménytárgyakat kapnak, a nyertesek kupát is, de minden gyereknek jár részvételi oklevél és csoki, valamint emléktárgy.

2018-tól társszervezője a versenynek az EKE – Kolozsvár 1891, ezen belül a kolozsvári teljesítménytúrák lelkes szervezői csapata – többek között Branea Róbert, Lixandru Robert, Venczel Enikő –, illetve fontos szerepet vállalt a BNW Systems Kft. munkaközössége (Bálint Attila, Márton László, Mezei Eduárd): az ő segítségükkel 2018-ban elkészült a síverseny külön honlapja. Szervezési újításként, az addigi e-mail-es bejelentkezés helyett 2018 óta már csak online lehetett benevezni, a verseny honlapjáról, illetve 2018-ban először használtunk elektronikus időmérőt.

Díjkiosztó, 20172018 őszén az EKE–Kolozsvár 1891 saját anyagi forrásokból elektronikus időmérő-berendezést, illetve versenykapukat vásárolt, ezek az eszközök nagy mértékben hozzájárulnak a jobb és könnyebb szervezéshez.

Az EKE-gyereksíverseny egyben ünnep is – kicsik és nagyok ünnepe, a közös együttlété, a találkozásé, az együtt szurkolásé. Bízunk benne, hogy ez idén sem fog változni, és nem csak a nyertesek távoznak jó emlékekkel e rendezvényről. A fentiek megerősítése érdekében 2020. március 8-án megszerveztük az első családi síversenyt. Mert mi más fűzheti még szorosabbá a gyerekek, szülők, nagyszülők kapcsolatát, mint a közös készülődés, az együtt és egymásért való versenyzés, egymás biztatása, végül a közös öröm, ünneplés.

(Veres Ágnes)

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület 2011-ben jött létre, hogy a diabéteszes, reumás és onkológiai betegségekkel együtt élő gyerekeket gyógyító élményekkel ajándékozza meg, ingyenes táborain keresztül. Az EKE – Kolozsvár 1891 a síversenyek részvételi hozzájárulásainak 10%-ával támogatja az ingyenes élményterápiás táborok költségeinek a fedezését.
Részvételi hozzájárulásával Ön is lehetővé teszi, hogy a Yuppi még több krónikusan beteg gyereket fogadhasson táboraiba!